Op 18 september 2018 zijn we met onze CKV klas, begeleid door mevrouw Citrayanthi en mevrouw Bouricius, naar het museum Volkenkunde in Leiden gegaan. Daar zijn we in twee groepen gesplitst: de een kreeg een tentoonstelling te zien van China, de ander over Japan. Zelf was ik met de groep van China. We liepen naar een hal met allemaal Chinese objecten en het eerste waar mijn oog op viel was de Berg van Onsterfelijken. Die kan je op deze afbeelden terugzien. De begeleider vertelde dat de hoogste op de berg niet gelijk de belangrijkste of machtigste was, hij had alleen meer betekenis voor het geloof, het taoïsme. Het Taoïsme is een van de Chinese volksreligies. 'Tao' betekent 'de Weg', dit wilt zeggen dat iedereen een andere weg neemt in het leven om een volmaakte mens te worden. 

Ook hebben we gekeken naar de Chinese Draken en heeft de begeleider ons er wat over verteld. Draken worden in het Oosten gezien als goede wezen, het Westen daarentegen ziet de draak meer als een gevaarlijk slecht wezen. Met Chinees nieuwjaar wordt de Draak dus ook vaak gebruikt om geluk te brengen.

Als laatst hebben we gekeken naar Chinese kalligrafie en zijn complexiteit. "Ma" of in het Chinees "马" heeft verschillende betekenissen. We leerden dat de betekenis afhing van het teken dat ernaast stond.

Als afsluiting hebben we ook zelf Chinese kalligrafie mogen uitproberen. We liepen naar de benedenverdieping en daar legde een mevrouw ons uit hoe de penseel moesten vasthouden en hoe we de inkt op het rijstpapier moesten aanbrengen. Ook leerden ze ons technieken die ons zouden helpen bij de kunst van kalligrafie.

Sinds 2014 is Museum Volkenkunde onderdeel van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Volkenkunde heeft als missie het inspireren tot een open blik op de wereld om bij te dragen aan de wereldburgerschap. Het Keti Koti Festival (2016), partner van het Volkenkunde museum, zegt: "Door het grensoverschrijdende karakter van ons werk is er sprake van een diepgewortelde cultuur van samenwerking." Het museum tentoonstelt voorwerpen uit de hele wereld met elk een eigen verhaal. Alles bij elkaar opgeteld laat de culturele diversiteit zien die de wereld rijk is. Een museum over mensen dus.

Dit was een interessante en erg leerzame ervaring. Het was ten eerste leuk om van alles te horen over de geschiedenis van China, want heel veel van de Chinese cultuur wordt in het Westen erg algemeen gemaakt. Het eten, de taal, door dit bezoekje heb ik er een betere kijk gekregen op wat ze echt doen en waarom.  De kalligrafie vond ik ook heel leuk, omdat ik had het eigenlijk al altijd heb willen doen en het altijd fascinerend heb gevonden. Het museum was een heel leuk idee, elke ruimte had een andere sfeer, dus het leek echt alsof je in een andere werelddeel stapte, je kon oprecht goed ontdekken en verkennen. Door dit bezoek heb ik mijn kennis en ervaring vooral vergroot op het gebied van beeldende kunst: de mooie Boeddha's, de porseleinen borden met schilderingen en allerlei andere beelden. Wat ik jammer vond was dat we niet door meerdere delen van het museum werden meegenomen, ik heb namelijk begrepen dat het museum erg groot is. Ik had graag meer willen zien, dat heb ik gemist. 

Recensie door H. Schoon (15-03-2018)

"De collectie verdient meer sterren, de presentatie ervan krijgt de 5. -Bij binnenkomst zijn op een groot scherm mensen te zien die over sieraden in hun leven vertellen. Deze gesprekken hoor je overal in de ruimte, en steeds opnieuw, terwijl je rondloopt en je probeert te concentreren op het exotische dat in de vitrines ligt. -Het is donker in de ruimte. De sieraden zijn verlicht, maar als je iets goed wilt zien en je er naar toebuigt valt de schaduw van je hoofd over bv de tekst die je wilt lezen. -De atmosfeer is muf en oud. Daar werd ik na een poosje erg zwaar en moe van. -En maar steeds die gesprekken in de lucht over de belevingen van mensen met sieraden. Het geheel deed me denken aan een uiterst saaie les vroeger in de klas, interessante stof maar zeer ongeïnspireerd opgediend. Gelukkig is de koffieruimte heel prettig en de koffie heerlijk." 

Beide beoordelingen zijn erg verschillend. Ten eerste is de beoordeling van meneer H. Schoon erg negatief. Hij praat veel over de presentatie van de voorwerpen en het uiterlijk. Persoonlijk heb ik daar een andere mening over. Het gaat echter om de kennis die je krijgt dan hoe het eruit ziet. Ik heb wel begrip voor zijn mening, wa