Pieter Cornelis Mondriaan: één van de beroemdste Nederlandse schilders en kunsttheoreticus. Hij krijgt nog veel roem van zijn abstracte kunstwerken. Hierin gebruikte hij alleen de primaire kleuren: geel, blauw en rood en maakte hij gebruikt van grijstinten. Het waren geometrisch-abstracte werken met kenmerkende, zwarte horizontale en verticale lijnen. Samen met Van Doesburg, Van der Leck en Huszár richtte Mondriaan een groep op en droeg hij bij aan een van de tijdschriften 'De Stijl'. Hier komt dus de naam van dit keuzeblok uit voort. 

In de eerste les van dit blok hadden we een soort introductieles waarin allerlei informatie werd verteld over de kunststroming 'De Stijl'. Er werd bijvoorbeeld verteld dat Mondriaan steeds abstracter ging schilderen en steeds meer naar de oorspronkelijke vorm van dingen ging. Daarom kregen wij de opdracht om een schilderij te maken in de stijl van Mondriaan. Eerst moesten we een schets maken en de tweede les hebben we het op canvas geschilderd. De zwarte strepen zijn met een zwarte marker getrokken. 

Zoals het te zien is op de afbeelding hiernaast heb ik zowel de de primaire kleuren en zwart wit gebruikt. Ik wilde zoveel mogelijk kleuren gebruiken die er waren om te gebruiken. Ik heb de zwarte strepen zo gemaakt om de evenwicht uit zo een schilderij te halen. Ik wilde een 'triggered' gevoel creëren bij de kijkers. De strepen staan namelijk nooit recht: noch op de punten, noch op de kanten. Dat heb ik bewust gedaan, omdat ik juist iemand ben die alles recht wilt hebben en het nu juist leuk vond om tegen mijn eigen principe in te gaan.

Als ik naar mijn schilderij kijk, moet ik denken aan een plattegrond. Alle gekleurde blokken zijn gebouwen, de witte ruimtes zijn leegtes en de dunne strip een beetje aan de onderkant doet me denken aan een spoorlijn. Dit heb ik niet bewust gemaakt, het was niet mijn bedoeling om een soort plattegrond te maken wanneer ik mijn schets maakte. Maar naar mate dat ik mijn ontwerp uitwerkte, merkte ik steeds meer dat het een bovenaanzicht was van een klein wijkje.