Kapla, de bekende houten speelplankjes bedacht door de kunsthistoricus en antiekhandelaar Tom van der Bruggen. Ook wel bekend als de afkorting van Kabouterplankjes. Het verhaal begint in het Franse Aveyron, waar Tom heen vertrok in 1969 om een kasteel te bouwen. Hij deed zestien jaar over de bouw van zijn kasteel waar het idee voor Kapla per toeval ontstond, toen hij voor de bouwvergunning maquettes moest maken. "Ik ben toen gaan spelen met blokken en ik heb ontdekt dat blokken die je in de speelgoedwinkel kan kopen," vertelt Tom, "dat die te massief zijn om te construeren." Zo is hij op het idee gekomen dat als je een bouwspeelgoed wilde maken dat je dat met plankjes moest doen. Over de verhouding van de plankjes, die 1:3:5 is, zegt hij: "Dat is een ideaal compromis tussen constructieve en expressieve eigenschappen." De introductie van dit idee in de jaren tachtig was onorthodox: geen grote publiciteitscampagnes, maar contact met scholen en animateurs die workshops geven aan kinderen. Zo groeide een simpel idee tot een wereldsucces.


In de eerste les van architectuur, op 11 december 2018, hebben we een filmpje gezien over het ontstaan van Kapla. Daarna kreeg je een afbeelding van een kapla-constructie die je na moest maken met een groepje van vier leerlingen. Mijn groepje bestond uit: Maud Driessen, Day Meijroos en Ryan Zijderhand. We hebben daar ongeveer 40 minuten over gedaan en hiernaast zie je het resultaat. Zelf vond ik het leuk om met deze plankjes te spelen en te bouwen. Op de basisschool heb ik er namelijk nooit gebruik van gemaakt. Het was eigenlijk ook moeilijk om dit te bouwen omdat je eigenlijk alleen het vooraanzicht kreeg te zien op de afbeelding, dus je wist niet helemaal precies hoe het moest. Gelukkig heb je met zijn vieren genoeg inzicht om dit te maken. Ook was het verrassend dat het ons was gelukt en dat je met de plankjes goed kon bouwen en ze makkelijker dan gedacht op elkaar kon stapelen.
Ik heb erg veel geleerd van deze dag, meer dan ik eigenlijk had verwacht. Ik heb geleerd dat massieve blokken onhandiger zijn om mee te bouwen en plankjes daarbij beter helpen, bijvoorbeeld. Maar daarnaast is er een grotere betekenis die ik hieruit heb kunnen halen: de beste ideeën komen als je er niet naar opzoek bent. Ik heb gerealiseerd dat de meeste ideeën of uitvindingen waarschijnlijk per ongeluk geboren zijn en dat je met genoeg passie daar iets groots van kunt maken.
Recensie door redactie SpeelgoedMagazine (21 november 2017)
Kapla is eenvoudig, het bestaat uit simpele klein plankjes waarmee je kunt bouwen. Dit maakt Kapla tegelijkertijd zo ontzettend leuk. Je kunt er makkelijk prachtige bouwwerken mee maken, maar ook uitgedaagd worden om lastigere constructies te bouwen. De kleine plankjes van Kapla zijn gemaakt van hout en daarmee dus stevig.
Het hout komt uit honderd procent duurzaam beheerde pijnboombossen in Les Landes (Zuid-West Frankrijk) en is geheel natuurlijk en onbehandeld(!). In overeenstemming met de bestaande internationale normen, wordt het hout zorgvuldig geselecteerd en getest door onafhankelijk gespecialiseerde laboratoria om de kwaliteit goed en hoog te houden.
Tijdens het productieproces wordt er voor gezorgd dat ieder plankje exact dezelfde afmeting heeft met een extreme precisie. Om iedere bouwconstructie stabiel te laten zijn, moeten de plankjes perfect in balans en glad zijn.
Zoals al eerder vermeld in deze recensie, wordt Kapla ook veel gebruikt als pedagogisch hulpmiddel in scholen. Kapla ontwikkelt de bekwaamheid van kinderen om in een drie dimensionale ruimte te denken en bouwmethodes te ontdekken en te verfijnen. Verder bevordert het de kennis van meetkunde, natuurkunde en technologie en bereidt het je kind voor in de kunstwereld, de vormen en ruimtes. Kinderen worden enthousiast wanneer ze spelen met Kapla en weten steeds mooiere constructies te bouwen. Het ontwikkelt de motoriek, het evenwichts-inzicht en de concentratie.
Wij zijn overtuigd en waarderen de recensie Kapla met een ruime voldoende!
Maak jouw eigen website met JouwWeb